spot_img
spot_img

Ini Maksud Sebenar Nombor Yang Ada Di Pelekat Buah

spot_img

Mungkin ada diantara anda yang perasan dan mungkin juga tidak dengan label kecil bernombor siri di stiker buah – buahan terutamanya buah yang di import. Tahukah anda sebenarnya setiap pelekat itu membawa maksud tersendiri.

#1 Kod 4 digit yang bermula dengan nombor 3 atau 4


Jika terdapat hanya empat nombor dalam PLU, ini bermakna bahawa buah-buahan tersebut ditanam secara konvensional atau “tradisional” dengan penggunaan racun perosak. Empat huruf terakhir kod PLU adalah jenis sayur-sayuran atau buah-buahan.
#2 Kod 5 digit bermula dengan nombor 8

- Advertisement -


Jika terdapat lima nombor kod PLU, dan nombor yang bermula dengan “8”, ini bermaksud buah tersebut diubahsuai secara genetik. Jadi, adalah mustahil untuk makan produk organik yang ditanam dari benih yang diubahsuai secara genetik. Kajian mengatakan pisang, betik merupakan buah yang kebiasaannya diubahsuai secara genetik.

#3 Kod 5 digit bermula dengan nombor 9


Jika terdapat lima nombor kod PLU, dan nombor yang bermula dengan “9”, ini memberitahu anda bahawa hasil ditanam secara organik dan tidak diubahsuai secara genetik.

- Advertisement -

# Bagaimana jika tidak ada PLU Kod?


Tahukah anda buah – buahan tanpa stiker secara tidak langsung berbahaya kerana ia stiker tersebut mungkin dibuang dengan niat. Buah – buahan perlu mempunyai nombor siri supaya ianya dijamin selamat terutamanya jika ia adalah buah – buahan yang diimport.

Sumber Brightside dan Era Fm.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img