test
spot_img
spot_img

Kronologi Perang Dunia Ketiga

spot_img

Dua kuasa besar nuklear dunia sudah mula menunjukkan taring masing-masing dan seandai nya perang antara Amerika Syarikat dan Korea Utara ini berlaku,maka tercetusnya Perang Dunia Ketiga.

Berikut adalah kronologi yang berlaku dan seandainya ia berterusan, bersiap sedia lah kita untuk menghadapi kuasa perang nuklear. Kronologi ini di tulis oleh Abdul Muein Abadi, Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

1. Trump yang dahulunya menentang usaha menumbangkan Bashar al-Assad kini telah ‘mengirim’ 59 Tomahawk ke Syria. Namun malangnya hanya 20 peratus sahaja serangan tersebut dilaporkan berkesan oleh Setiausaha Pertahanan Amerika, iaitu ‘Anjing Gila’ Mattis. Lebih memilukan, kurang 24 jam selepas serangan tersebut Syria masih berupaya mengerahkan angkatan udaranya untuk menyerang pasukan pemberontak.

- Advertisement -

2. Trump yang dulunya cukup tegas dalam menyelar tindakan manipulatif mata wang China serta perjanjian perdagangan China kini terpaksa menjamu Presiden Xi Jinping dengan kek coklat dan menawarkan hubungan dagang yang lebih baik jika China bertindak ke atas Korea Utara.

Tapi tidak sampai empat minit Trump menyebut tawaran itu dalam Twitter, beliau ‘U-turn’ sekali lagi beri amaran Amerika akan bertindak meskipun tanpa kerjasama China. China sebaliknya dengan cukup pantas telah persiapkan 150,000 anggota tentera di perbatasannya dengan Korea Utara sebagai tindak balas kemungkinan sebarang peperangan meletus.

- Advertisement -

3. Trump yang dulunya pernah bercadang untuk berunding secara langsung dengan Presiden Kim Jong Un memujuk Pyongyang agar menghentikan program nuklearnya kini sebaliknya bertindak secara ketenteraan dengan mengirim kapal perang dikepalai USS Carl Vinson ke Semenanjung Korea, mengakibatkan Korea Utara bersiap sedia dengan peluru berpandunya.

Cukup berbahaya apabila Trump berkemungkinan melancarkan serangan pencegahan (pre-emptive strike) ke atas Korea Utara pada hari Sabtu sempena sambutan ‘Hari Matahari’ ke-105 di mana Korea Utara menyambut ulang tahun kelahiran pengasasnya, Kim Il-Sung. Imej satelit menunjukkan loji nuklear Punggye-Ri Korea Utara masih berterusan aktif.

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe turut memberi amaran kemungkinan Korea Utara berupaya melancarkan peluru berpandu yang dilengkapi Gas Sarin. Pegawai Amerika mengatakan kemungkinan Tomahawk turut digunakan bagi menyerang Korea Utara, seperti mana di Syria tempoh hari.

4. Trump yang dahulunya menegaskan AS perlu mengurangkan beban perbelanjaan ketenteraan dengan Jepun dan Korea Selatan, hari ini bakal mengadakan latihan ketenteraan di Semenanjung Korea dengan turut disertai Jepun. Malah Amerika baru-baru ini mengundang kemarahan China apabila memasang sistem anti-peluru berpandu THAAD di Korea Selatan.

5. Trump yang dulunya ingin memulakan hubungan baik dengan Rusia dan Putin, serta membina pakatan yang baru AS-Rusia hari ini terpaksa berhadapan dengan Putin yang berang. Rusia bukan setakat memperkukuhkan kedudukannya di Syria melalui pengiriman kapal tentera laut, malah kehadiran Setiausaha Negara AS di Rusia turut mendapat liputan meluas apabila Rex Tillerson terpaksa menunggu sekian lama sebelum dapat berjumpa dengan Presiden Putin.

Padahal, Rex Tillerson sebelum ini biasa berurusan dengan Putin sebagai CEO syarikat Exxon-Mobile. Beliau turut ditanggap kritis oleh Sergey Lavrov, Menteri Luar Rusia. Dalam masa yang hampir sama juga Rusia turut memveto cubaan AS membuat resolusi mengecam Syria di PBB.

6. Trump hanya konsisten dengan satu negara, iaitu Iran. Jika semasa kempen beliau melaungkan amaran keras ke atas program nuklear Iran dan mengecam perjanjian Obama-Iran 2015, kini Trump konsisten mengecam campur tangan Iran menyokong rejim Assad di Syria.

Syukurlah, Trump masih belum bertindak gila mengirim serangan ke Tehran kerana langkah sedemikian bakal mengundang padah yang jauh lebih besar – sama ada ke atas implikasi kewangan AS, mahupun ke atas kestabilan politik dunia. Namun, tindakan terkini Amerika mengebom Daesh di negara jiran Iran, iaitu Afghanistan dengan ‘Ibu Segala Bom’ MOAB (Massive Ordinance Air Blast) yang merupakan bom konvensional bukan nuklear yang cukup berkuasa sebenarnya berfungsi sebagai amaran kepada Iran.

Ia menunjukkan keupayaan AS untuk melancarkan serangan sama ke atas Iran pada bila-bila masa. Hal ini pasti memberi kesan psikologi menjelang pilihan raya Presiden Iran pada Mei ini. Bahkan Mahmoud Ahmadinejad – mantan Presiden yang terkenal dengan aliran konservatif yang tegar – telah menghantar pencalonan untuk mencabar Presiden Iran pada waktu ini, Hassan Rouhani.

7. Amerika masih merupakan kuasa dunia yang terunggul dari segi keupayaan serta perbelanjaan ketenteraan, dan hakikat ini disedari firma ketenteraan Amerika. Perang dianggap sebagai perniagaan yang menguntungkan. Janji Trump untuk meningkatkan perbelanjaan ketenteraan juga terus memberi isyarat positif buat sektor ini.

Dalam kes Tomahawk yang digunakan dalam serangan ke atas Syria baru-baru ini, saham syarikat Raytheon yang mengeluarkan Tomahawk telah meningkat. Pastinya firma lain seperti Lockheed Martin (yang memperoleh kontrak sebanyak USD29.4 bilion daripada kerajaan AS pada 2015), Boeing (AS$14.6 bilion), General Dynamics (AS$11.8 bilion), Northrop Grumman (AS$9.5 bilion), United Technologies (AS$ 6.6 bilion), L-3 Communications (AS$5 bilion), BAE Systems (AS$4.2 bilion), dan Humana Inc (AS$3.5 bilion) turut ingin memastikan saham mereka meningkat. Demikian juga firma-firma di Rusia seperti Almaz-Antey, Sukhoi, Irkut, United Aircraft Corp, Tactical Missiles Corp, Russian Helicopters, Uralvagonzavod, serta United Shipbuilding Corp yang perlu memastikan mereka terus relevan.

Soalnya, adakah apabila berlakunya Perang Dunia Ketiga, ia hanya memberi kesan kepada negara-negara terlibat sahaja? Atau seluruh dunia akan terlibat sama?

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img