spot_img
spot_img

Bukan Salah Guna Kuasa Polis: Khalid Abu Bakar

spot_img

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata keputusan membatalkan debat antara Tun Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Nazri Aziz bukan bersifat penyalahgunaan kuasa.

Beliau berkata, ia sebaliknya adalah pelaksanaan undang-undang untuk melindungi kepentingan dan keselamatan awam dan polis hanya menjalankan kuasa yang diberi pada pasukan itu mengikut Akta Polis 1967.

Tegas beliau, polis mempunyai sebab untuk percaya bahawa terdapat risiko ancaman keselamatan jika acara itu dibenarkan susulan aduan dan bantahan yang diterima terhadap penganjuran debat tersebut.

- Advertisement -

“Untuk mendakwa polis menyalahgunakan kuasanya adalah tidak munasabah kerana PDRM telah memudahkan proses debat lain sebelum ini,” katanya.

Khalid berkata, kuasa budi bicara yang diberikan kepada pihak polis tidak seharusnya dianggap disalahgunakan apabila ia melibatkan ancaman kepada keselamatan dan kebajikan orang awam.

- Advertisement -

“Ia sekali gus bukan soal salah guna kuasa tetapi tugas polis untuk menjalankan kuasa budi bicaranya yang dilakukan dengan niat baik demi kepentingan rakyat,” kata Khalid.

Pada 2 April, polis Selangor mengumumkan debat yang dijadualkan berlangsung di ibu pejabat Kumpulan Media Karangkraf di Shah Alam pada 7 April dibatalkan kerana ancaman yang dipercayai boleh mengganggu gugat keselamatan awam.

Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Mohd Fuad Abdul Latiff berkata, hasil risikan polis menunjukkan terdapat pihak tertentu mungkin akan mencetuskan gangguan, bukan sahaja pada hari debat, tetapi juga sebelum dan selepas berlangsungnya acara itu.

Sumber: MStar

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img