spot_img
spot_img

Elakkan Menuam Anak Dengan Air Panas, Air Sejuk Ataupun Ais

spot_img

Ibu-bapa kebiasaannya akan meletakkan tuala yang diperah dengan air sejuk ataupun ais di dahi bayi mereka yang demam untuk menurunkan suhu panas badan.Malah ramai juga ibu-bapa keliru sama ada perlu menggunakan air sejuk, air suam ataupun ais. Ikuti penjelasan dari Doktor Abdul Rahman Abdul Kadir.

Demam adalah suatu sakit yang amat biasa dialami oleh anak2 kita. Ia biasanya adalah merupakan satu response normal tubuh badan terhadap jangkitan kuman (virus, bakteria dan sebagainya).
Demam yang tinggi kadang kala adalah bahaya dan boleh menyebabkan sawan yang boleh merosakkan otak.
Juga demam yang tinggi akan menyebabkan anak2 tidak selesa dan meragam.
Salah satu cara mudah menurunkan suhu badan selain mengambil ubat paracetamol adalah dengan memakaikan anak anda dengan pakaian ringkas dan tipis bagi memudahkan haba badan terbebas.
Juga ramai perawat akan menasihati ibubapa melakukan tuaman pada tubuh badan secara berkala apabila suhu badan tinggi dengan tuala yang basah.
Ini menimbulkan persoalan kepada ramai sama ada perlu menggunakan tuala basah yang sejuk ataupun panas/suam.
Ada yang mengatakan guna tuala sejuk dan ada yang kata guna tuala yang direndam dengan air yang panas/suam.
Pandangan yang lebih rojih/tepat dalam soal ini adalah, gunakan tuala yang direndam pada air pada suhu bilik/ambient temperature. Bermakna, air paip biasa saja adalah memadai.
Air yang panas/ suam akan menyebabkan suhu badan semakin meningkat sebenarnya. Demikian juga air sejuk akan menyebabkan liang2 roma dan saluran darah periferi mengecut dan akan menyebabkan haba badan terperangkap di dalam badan.
Jadi, gunakan saja air pada suhu bilik dan maintain suhu bilik pada suhu yang selesa dingin (tidak terlalu panas mahupun sejuk) kerana ia membantu menurunkan suhu badan melalui kaedah konveksi dan sejatan.
Jika sekalipun terpaksa menggunakan air suam untuk menuam anak anda kerana anak tidak tahan sejuk, gunakan air yang bersuhu lukewarm/suam2 kuku bagi tujuan ini.
Elakkan menuam anak anda dengan air panas (warm water) mahupun air sejuk apatah lagi ais.
Tidak perlu menggunakan penampal demam seperti K**l F***r sebenarnya pun kerana tiada bukti keberkesanannya hingga kini.
Semoga bermanfaat.

-DARK

- Advertisement -

Sumber dari Facebook Abdul Rahman Abdul Kadir

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img